Concert met Burlesco4+ succes

Stichting Vrienden van het Sint Lambertuskerkje organiseerde zondagmiddag 16 februari 2020 samen met het Saxofoonkwartet The Burlesco 4+ uit Naaldwijk een gezellig zondagmiddag concert met klassieke en lichte muziek in de sfeer van swing, ragtime & blues waarbij ook van een hapje en drankje kon worden genoten. Menig bezoeker trotseerde de storm en genoot in de sfeervol verlichte kerk van onder andere Bach, Astor Piazzolla, George Gershwin, Irvin Berlin, Beethoven en Spencer Williams.

Cabaret BURN-OUT, met een lach en een traan - 29 juni 2019

Het liedjescabaretgezelschap Het Gaat Om Mensen Nietwaar gaat de Burn-out problematiek te lijf. Het lijkt wel of een burn-out er zo langzamerhand bij hoort en dat ook steeds meer jonge mensen ermee te maken (kunnen) krijgen. Hoe komt dat toch maar vooral, hoe kun je het voorkomen? Zoals we van de cabaretgroep gewend zijn is ook deze voorstelling interactief en kan er regelmatig worden meegezongen. Na afloop is er gelegenheid om gezellig na te praten onder het genot van een glaasje en een hapje in de bostuin. Aanvang 20.00 u (inloop v.a. 19.30 uur) * Entree € 7,50 inclusief koffie/thee in de pauze.

Verrassende zondagmiddag met Jazz & Wijn – 27 januari 2019

In de toch nog donkere januarimaand stelt de Commissie Culturele Activiteiten u een gezellige zondagmiddag in het vooruitzicht. Gezamenlijk kunnen we genieten van The Old Fashion Band in samenwerking met het wijnhuis 'ViniSardi'.The Old Fashion Band uit Brabant geeft een concert met gezellige jazz-muziek, in de stijl van soft-swing andsweetmusic. ViniSardi verrast u met heerlijke wijnen uit Sardinië. De toegang is gratis. U bent van harte welkom op zondag 27 januari 2019 van 15.00 tot 17.00 uur.

Open Monumentendagen 2018

Zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 is het Lambertuskerkje van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend voor bezoekers. Onze vrijwilligers staan klaar om u te ontvangen en te vertellen over de rijke historie van ons prachtige Rijksmonument dat verscholen ligt in een bostuin en mede daardoor een populaire trouwlocatie is.

Kussens voor Lambertuskerkje

Dankzij donaties van onder meer Stichting Loswal de Bonnen en ReSell 's-Gravenzande zijn de houten banken van ons rijksmonument nu voorzien van donkerrode kussens. Daarmee is niet alleen voor de bezoekers van muzikale en andere culturele activiteiten, die de stichting regelmatig organiseert, het zitcomfort aanzienlijk verbeterd, maar ook voor de kerkgangers. De kussens werden half augustus afgeleverd door meubelstoffeerder Marcel van der Knaap, die het overige kerkmeubilair eveneens van dezelfde stoffering voorzag.

Vrijdagavond 25 mei 2018 "Don't Worry, Be Happy" door Liedjes cabaretgezelschap 'Het draait om mensen nietwaar' - door Stichting Vrienden van het Sint Lambertuskerkje

U bent van harte uitgenodigd voor de nieuwste voorstelling van het liedjes cabaretgezelschap HET DRAAIT OM MENSEN NIETWAAR waarbij u kunt meezingen, lachen en herkenbare verhalen en muziek hoort!

Het slechte nieuws domineert meestal de media. Van `s morgens vroeg tot`s avonds laat hoor je het wereldleed overal. Op de radio, de TV, je leest het in de krant, op je mobiel, tablet en ga zo maar door, én het wordt ook nog eens eindeloos herhaald. Je zou er depressief van worden.

Maar er is toch ook goed nieuws te melden!!! Dat is in het kort de rode draad in deze voorstelling. Uiteraard met een lach en een traan. Kortom…… Don't Worry, Be Happy

Het cabaretgezelschap bestaat uit: * Chris Pastijn, gitaar en zang * Ton de Vos, basgitaar en zang * Gerrit van den Berg, percussie en zang * Marien van den Berg, zang, percussie en teksten.

Lambertuskerkje, Heenweg 25 mei 2018, aanvang 20.00 u (Inloop v.a. 19.30 uur) Entree: € 7,50.

Voor meer informatie lees hier of hier de flyer.

Concert Zondagmiddag 12 februari 2017 15.00-17.00 uur

Sint Lambertuskerkje in Heenweg

Maartje Meijer & Band

Afbeeldingsresultaat voor Maartje Meijer


Bezetting
Maartje Meijer: zang / piano
Maarten Hogenhuis: saxofoon
Frans van der Hoeven: contrabas
Locatie: Sint Lambertuskerkje, Maasdijk 186 in Heenweg (gemeente 's-Gravenzande)

Tijd: 15.00-17.00 uur inclusief pauze
(kerkzaal geopend vanaf 14.30 uur)
Kaarten incl. pauzedrankje: € 10,00 p.p. in voorverkoop
tot 7 februari onder vermelding van concert maartje
via info@sintlambertuskerkje.nl
Na 7 februari alleen aan de zaal: € 12,50.

GRAAG TOT ZIENS OP 12 FEBRUARI !

WESTLANDSE BRUILOFT INSPIRATIE MARKT

Op zaterdag 10 september wordt in de bostuin van het Lambertuskerkje in Heenweg de Westlandse Bruiloft Inspiratie Markt gehouden. Ter gelegenheid van de Open Monumentendagen opent het kleine rijksmonument, dat nog steeds als kerkje in gebruik is, de deuren voor publiek. Vrijwilligers vertellen u graag over de rijke historie van dit kerkje en in de mooie, lommerrijke bostuin presenteren ondernemers zich als partners voor de organisatie van een onvergetelijke huwelijksdag. Er zijn onder andere trouwauto's en bruidsjurken te bewonderen. Dus: Hebben jullie huwelijksplannen en zoek je een mooie locatie voor een kerkelijke inzegening en informatie voor een geweldige bruiloft, kom dan zaterdag 10 september tussen 10.00 uur en 16.00 uur beslist even kijken bij de Westlandse Bruiloft Inspiratie Markt in de bostuin van het Lambertuskerkje, Maasdijk 189 in Heenweg en neem in ieder geval onze leuke Bruiloft Goodie Bag mee. Bent u ondernemer en wilt u uw bedrijf tegen een geringe vergoeding promoten bij toekomstige bruidsparen, zoek dan voor 15 augustus 2016 contact met de Stichting Vrienden van het Sint Lambertuskerkje via info@sintlambertuskerkje.nl .

Culturele avond 11 juni 2016

Schrijfster Marjoke van Arnhem-van Baalen neemt u mee in haar verhalen over het Westland. Petra van Mil en Arnout Rietveld verzorgen het muzikale deel van de avond. Toegangskaart is vanaf 19.00 u. verkrijgbaar bij binnenkomst en kost € 10,00 inclusief pauzedrankje en een glas wijn/fris na afloop. Het programma duurt van 19.30 u. tot 22.00 u. Marjoke van Arnhem-van Baalen, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente Westland, is auteur van onder meer Herinneringen aan de druivenkrenttijd , De rand van Westland, het boek bij de CD We enne samen één 'van de Westlandse band 'Kromme Jongens. Petra van Mil, zangeres en artistiek ondernemer van Arte-P. weet met haar warme stem haar publiek te ontroeren met Nederlandstalige en Portugese zang van jazz tot liefdesliedjes. Zij wordt daarbij door Arnout Rietveld begeleid op piano en gitaar. Ook speelde zij grote rollen in de muziek-/theater-producties van Dario Fo. Arnout Rietveld treedt ook geregeld op met zijn band Direction in de Cultuurschuur. Samen verzorgen Petra en Arnout deze avond een afwisselend repertoire dat aansluit op de lezing van Marjoke. . In de pauze en na afloop van de avond verzorgt Vini Sardi een wijnproeverij. Vini Sardi, Italiaans voor Sardijnse Wijnen, is een wijnproeverij & -handel die wordt gerund door twee zussen met een enorme passie voor wijn en Sardinië. Originele leistenen dakpan kerkje te koop Een klein deel van de verwijderde en vervangen leien dakpannen van het Lambertuskerkje zijn bewaard gebleven voor verzamelaars. Voor € 5,00 per stuk kunt u eigenaar worden van zo'n stukje historie uit 1872. U steunt daarmee de Stichting Vrienden van het St. Lambertuskerkje bij de organisatie van culturele activiteiten.

In koets naar opening Open Monumentendag Westland 2015

Wethouder Marga de Goeij-van der Klugt rijdt naar de officiële opening Open Monumentendagen Westland 2015 in het Lambertuskerkje begeleid door Augustinus van Rijckevorsel, stichter van het Sint Lambertuskerkje (1872).

In een prachtige open koets getrokken door twee paarden arriveerde wethouder Marga de Goeij-van der Klugt in stijl samen met de oprichter van het bijna 150 jaar oude kerkje jonkheer Augustinus van Rijckevorsel bij het Lambertuskerkje in Heenweg voor de opening van de Open Monumentendag Westland 2015. Na een mooie toespraak van deze jonkheer, tot leven gewekt door Piet van der Haak vicevoorzitter van de Stichting Vrienden van het Lambertuskerkje, volgden in het kerkje enkele korte speeches: Nic Sosef, voorzitter van de stichting en gastheer van deze openingsceremonie, heette de aanwezigen mede namens de Stichting Monumentaal Westland van harte welkom en sprak grote waardering uit voor de goede samenwerking met de gemeente tijdens en na de renovatie van dit mooie Rijksmonument. Jonkheer Frans van Rijckevorsel hield een pleidooi voor behoud van een 500 meter zone rondom monumenten om zo ook het karakter van de omgeving van elk monument te behouden of te herstellen. Na een stijlvol muzikaal intermezzo op gitaar door Max Többen en zijn echtgenote gaf wethouder Marga de Goeij na haar toespraak het sein voor de Open Monumentendagen Westland 2015 door de klok van het Lambertuskerkje te laten luiden. Bestuursleden Ineke Weterings-van Es en Marleen Reukema hadden in de bostuin, waar tijdens een geanimeerde receptie oude banden werden aangehaald en nieuwe ideeën geboren, diverse activiteiten georganiseerd met aandacht voor demonstraties van Kunst en Oude Ambachten, het thema van de Open Monumentendag 2015.

25 september 2014 - Een laatste, dankbare groet voor bestuurslid mevrouw Ria de Bruijn-van Mil

Sprakeloos en verdrietig hebben wij op 19 september 2014 onverwachts het droevige nieuws ontvangen van het overlijden van bestuurslid mevrouw Ria de Bruijn‑van Mil. Sinds 2012 mevrouw De Bruijn een bijzonder gewaardeerd bestuurslid van onze stichting. Als lid van de Commissie Culturele Activiteiten heeft zij veel bijgedragen aan de culturele activiteiten, die regelmatig in het kerkje worden georganiseerd. Evenals in 2012 zou zij ook dit jaar op de Klassen Open Monumentendag haar vertrouwde rol ‘voor de klas’ weer op zich nemen om zo basisschool leerlingen te vertellen over de historie van het Lambertuskerkje. Het heeft niet zo mogen zijn …….. 

Mevrouw De Bruijn heeft zich steeds enthousiast ingezet voor het Lambertuskerkje en was een belangrijke bindende factor tussen de parochianen en ons bestuur. Wij zullen haar zeer missen en wensen haar familie veel troost en kracht toe met het dragen van dit grote verlies.

***

13 september 2014 - 28e Open Monumentendag bij Lambertuskerkje

Het Lambertuskerkje is 8 september open van 10.00 uur tot 17.00 uur voor de 28e editie Open Monumentendag. Vrijwilligers van de parochie vertellen over de historie van het kerkje en er zal orgelmuziek te beluisteren zijn.
http://www.vinisardi.nl/images/bannerpicleft.jpgVan 14.30 uur tot 17.00 uur verzorgt Vini Sardi een wijnproeverij in de bostuin van de kerk. Met uw wijninkopen steunt u de Stichting Vrienden van het Sint Lambertuskerkje omdat € 1,- per fles ten goede komt aan deze stichting!

Het thema van deze Open Monumentendag is Reizen. Reizen brengen ons ook verder, naar streken, landen, culturen en cultuurgoederen buiten onze eigen vertrouwde omgeving. U vindt daarom op de Op Reis Markt in de bostuin van het kerkje producten uit vele windstreken en landen te koop, uit Spanje, Italië, Roemenië, het Westland! Kinderen tot 10 jaar mogen 1 keer gratis grabbelen in de grabbelton.

***

25 mei 2014 - Restauratie beeld H. Lambertus voltooid

Het beeld van de H. Lambertus, dat de voorgevel siert van het Lambertuskerkje, en de gevelbevestiging moesten opgeknapt worden. In het afgelopen jaar is - om de herkomst en de duiding van het materiaal te achterhalen - een beroep gedaan op de kennis van de heer H. Tolboom van de Rijksgebouwendienst Cultureel Erfgoed. Na inspectie van het beeld is een verrassend een rapport opgemaakt. Daaruit blijkt dat op de voet van het beeld de signatuur staat van H. Geld. Waarschijnlijk gaat het om Hendrik van der Geld (1838 – 1914) uit ’s-Hertogenbosch. Het beeld is van natuursteen (niet zoals eerder werd aangenomen van beton) en is een aantal malen geschilderd in verschillende kleuren waarbij op niet altijd deskundige wijze kleine restauraties zijn uitgevoerd. De ijzeren dook bleek te roesten en veroorzaakte barsten in de voet. De firma BamBam Restauratie Steenhouwers uit Leiden nam in mei 2014 de restauratie- en onderhoudswerkzaamheden aan het beeld en de bevestiging ter hand. Het beeld is nu weer in oude glorie hersteld, aldus Piet van der Haak, vicevoorzitter van de stichting, die de werkzaamheden begeleidde.

***

13 april 2014 - Kerkepad ’s-Gravenzande start bij Lambertuskerk

Op zondagmiddag 13 april 2013 worden onder auspiciën van de Raad van Kerken in ‘s‑Gravenzande de kerkdeuren geopend voor een ‘kerkenpad’ dat bdeelnemers brengt naar de diverse kerken in de omgeving om kennis te maken met het vrijwilligerswerk binnen de kerken. Op zeer uiteenlopende terreinen zijn vrijwilligers actief. Ze maken de kerken zichtbaar en herkenbaar in de buurt. Vrijwilligers werken pro Deo, vertaald “voor God”, zonder er geld voor te krijgen. Zo wordt er gewerkt om de liefde van God gestalte te geven.
De Stichting Vrienden van het St. Lambertuskerkje heet u op die middag dan ook namens de
RK Parochie H. Egbertus & H. Lambertus graag van harte welkom. Om 14.00 uur zal jhr. mr F.C.M. van Rijckevorsel, familielid van de stichter en schenker van het Lambertuskerkje, een inleiding houden over het ontstaan van dit kleine, karakteristieke Rijksmonument. Daarna is er gelegenheid om vragen te stellen en onder het genot van een kopje koffie of thee het kerkje en de bostuin te bezichtigen.

***

Op zaterdag 29 maart 2014 van 14.30 uur tot 16.30 uur houdt een opvallend gelegenheidsgezelschap van musici een openbare repetitie in het Lambertuskerkje. Het gaat dan om saxofoonkwartet Sax4You en de Westland Brass Band.
Sax4You, opgericht in februari 2010, bestaat uit Cor Rieken (sopraan- of altsax), Marjan van Delft (altsax), Theo Kok, (tenorsax) en Cees van Delft (baritonsax). Rieken is al een paar jaar bezig om muziekstukken uit de Mattheus Passion van Johan Sebastian Bach geschikt te maken voor het kwartet en daarbij samen te werken met Westland Brass, een gezelschap van koperblazers.Deze combinatie van blaasinstrumenten is niet gebruikelijk bij de Mattheus Passion en dus is waar mogelijk de instrumentatie voor de diverse partijen op de stukken aangepast. Door de zeer aparte bezetting en de eisen die aan dit soort muziek worden gesteld (onder andere de klassieke toonvorming) moet er veel worden gerepeteerd. Toehoorders zijn van harte welkom om in deze repetitietijd even binnen te lopen en te luisteren.
Toegang is gratis. Koffie/thee tijdens pauze € 1,00.

NIEUWSBERICHT

Klik hier om het nieuwbericht over de open monumentendag te lezen.

KLEURWEDSTRIJD

Hieronder vindt u vier tekeningen die gekleurd kunnen worden voor de kleurwedstijd.

Tekening 1
Tekening 2
Tekening 3
Tekening 4

HERINNERINGSBROCHURE LAMBERTUSKERKJE HEENWEG

De Stichting Vrienden van het Sint Lambertuskerkje heeft een herinneringsbrochure uitgebracht over de historie van het kerkje en de afgelopen acht jaren van intensieve inspanningen om het Lambertuskerkje en de omliggende bostuin in de buurtschap Heenweg (Maasdijk 189, Gemeente Westland) te restaureren en te renoveren. Hierbij hebben gemeente, fondsen, Rabobank, particulieren en bedrijven optimaal samengewerkt met de Stichting Vrienden van het Sint Lambertuskerkje en de RK Parochie H. Egbertus en H. Lambertus uit Hoek van Holland, waartoe deze bijkerk behoort. Dat heeft ertoe geleid dat het gerestaureerde Lambertuskerkje en de directe omgeving, die vanwege de aanleg van een rotonde aanvankelijk een bedreiging voor de historische waarde van het gebied leek te worden, nu toch harmonieus met respect voor natuur, cultuur en historie op elkaar aansluiten.

v.l.n.r. Bert Uitterhoeve (St.Loswal de Bonnen), Nic Sosef en Piet van der Haak (voorzitter resp. vicevoorzitter St. Vrienden van het Sint Lambertuskerkje).

Het eerste exemplaar van de brochure "Het Lambertuskerkje weer klaar voor de toekomst" werd deze week door de heer Nic Sosef, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Sint Lambertuskerkje sinds de oprichting in 2007, overhandigd aan de heer H. Uitterhoeve van de Stichting tot Beheer van De Loswal "De Bonnen", een van de fondsen die hebben bijgedragen aan de renovatie van het kerkje. De brochure is tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 8 september 2012 bij een bezoek aan het kerkje (tussen 10 en 16 uur) te verkrijgen voor € 2,00. Daarna betaalt men voor deze bijzonder fraai uitgevoerde herinneringsbrochure met talrijke kleurenafbeeldingen van fotograaf Gerard Vellekoop de vaste prijs van € 5,00 (€ 6,50 incl. verzendkosten binnenland).

U kunt hier het bestelformulier met machtiging downloaden.

Prachtige piano voor Lambertuskerkje
- door Marleen Reukema, secretaris Stichting
  Vrienden van het Sint Lambertuskerkje

Dankzij het legaat uit de nalatenschap van een oud-parochiaan heeft de Stichting Vrienden van het Sint Lambertuskerkje de mogelijkheid gekregen om voor de kleinschalige muzikale evenementen in het Lambertuskerkje een klankvolle piano aan te schaffen. Bij de keuze van de piano is het advies gevraagd van Jos Vrancken. Samen met de vicevoorzitter Piet van der Haak en bestuurslid mevrouw Ineke Weterings-van Es werd een aantal piano’s uitgezocht en door Jos bespeeld.

Uiteindelijk is de keuze gevallen op de piano die nu in het kerkje te bewonderen is. Tijdens het zeer druk bezochte zondagmiddag concert van zijn liturgisch koor Cantate Domino op 4 maart jongstleden heeft dirigent Jos Vranken de piano officieel in gebruik genomen.
Er werden meerstemmige liederen ten gehore gebracht in het Nederlands, Duits, Engels, Latijn en Italiaans van diverse bekende componisten w.o. César Franck, Johann Sebastian Bach, Knut Nystedt en solozang van o.a. Gioachino Rossini, Marilyn Baker en Francesco Paolo Tosti.
De toeschouwers waren zeer enthousiast over de ten gehore gebrachte liederen. Na afloop werd daarover onder het genot van een goed glas wijn enthousiast nagepraat.

25e Monumentendag Lambertuskerkje met wijnproeverij van Vini Sardi !

Heenweg 4 september 2011 - Onder aan de Maasdijk, vlak bij het buurtschap Heenweg, ligt het karakteristieke Sint Lambertuskerkje. Prachtig verscholen in het groen vormt het sfeervolle, intieme kerkje een bijzondere plek, die uw bezoek waard is.

Thema Open Monumentendag 2011 – Dit jaar heeft de 25e Open Monumentendag, in het weekend van 10 en 11 september als thema Nieuw gebruik – Oud gebouw.

Het thema Nieuw gebruik - Oud gebouw gaat over herbestemming. Herbestemming van monumenten sluit nauw aan bij de missie van Open Monumentendag. De toegenomen publieke aandacht voor monumenten door de Open Monumentendag heeft er voor gezorgd dat de zorg voor monumenten steeds meer op de politieke agenda is komen te staan. En daarmee ook het behoud, de betekenis en herbestemming van monumenten. Bij zowel de Open Monumentendag als bij herbestemming is aandacht voor behoud, maar ook voor ontwikkeling en een nieuwe vorm. En net als bij de Open Monumentendag wordt ook bij herbestemming vooruit gekeken en krijgen monumenten, ongeacht hun leeftijd, een nieuw leven, een nieuwe betekenis, en kunnen daarmee een verbetering voor hun omgeving betekenen.

Nieuw gebruik voor oud gebouw - In veel gemeenten hebben monumentale gebouwen, om ze te kunnen behouden, een nieuwe bestemming gekregen. De komende decennia zullen veel gebouwen leeg komen te staan, zo is de verwachting. Verplaatsing van productie, ontkerkelijking, teruglopende middenstand, nieuwe eisen aan werkomgevingen en gezondheidszorg, of minder boeren zijn een paar redenen. Gebouwen die daarbij vrijkomen vragen om nieuwe bestemmingen. Veel van die gebouwen zijn juist de monumenten die beeldbepalend zijn voor een stad of dorp. Ze staan er middenin, zoals de kerk, of waren decennialang de grootste werkgever in de omgeving.

Op Open Monumentendag zal de link gelegd worden tussen monumentale gebouwen en hun nieuwe functie, nieuwe betekenis, of zelfs nieuwe omgeving.
Het Lambertuskerkje - Wie via de brug het kerkterrein onder aan de Maasdijk betreedt waant zich in een andere wereld: rust en stilte. Op de voorzijde van de kerk valt onmiddellijk het oog op het beeld van de H. Lambertus. Wie was deze man? Lambertus werd geboren in Maastricht rond 638 en werd er later bisschop. Met grote ijver bracht hij het geloof in Limburg, Brabant en de Kempen. Regelmatig was hij verwikkeld in politieke kwesties en moest hij voor zijn leven vrezen. In 705 werd hij op brute wijze om het leven gebracht. Sindsdien wordt hij als martelaar vereerd.

Van toen naar nu - Jonkheer A.J.A. van Rijckevorsel was beheerder van het landgoed "Staelduin". Rond 1850 ontwikkelde hij het zuidelijke gedeelte van dit duin tot tuinbouwgebied. Het noordelijke gedeelte werd het "Staelduinse bos". Voor zijn rooms-katholieke pachters stichtte hij in 1872 het Sint Lambertuskerkje. Tot vandaag de dag vinden er vieringen plaats. Het kerkje wordt steeds vaker gekozen als ideale locatie voor een kerkelijk huwelijk, doop of jubileum. De eigenaar van het kerkje, de RK Parochie H. Egbertus en H. Lambertus in Hoek van Holland, heeft ervoor geijverd dat de kerk in 2004 een Rijksmonument werd. Maar om het kerkje voor volgende generaties te kunnen behouden was onverwijld deskundig onderhoud en renovatie voor het voortbestaan van het gebouw van levensbelang.
Stichting Vrienden van het Sint Lambertuskerkje - De Stichting Vrienden van het Sint Lambertuskerkje is in 2008 opgericht met het doel het kerkje en de tuin (het eiland) eromheen in stand te houden en het parochiebestuur te helpen bij de renovatie. Ook om het passende gebruik ervan te bevorderen. Zo vinden er niet alleen kerkelijke vieringen plaats, maar ook kleinschalige muzikale en andere culturele evenementen. De stichting probeert haar doel te bereiken door het werven van "vrienden" ter ondersteuning van alle zaken die voor het kerkje van belang zijn. Donaties kunt u storten op Rabobank rekeningnummer 1453.02.016 ten name van St. Vrienden Lambertuskerkje.

Tijdens de Monumentendag kunt u de restauratie van dit unieke religieus erfgoed in het Westland ook steunen door een kaars te kopen met daarop een afbeelding van het kerkje. De prijs van deze kaars is tien euro op Monumentendag. Daarna kost de kaars twaalf euro en is deze te verkrijgen bij Ineke Weterings-van Es, telefoon 0174-415208 of Marleen Reukema tel. 0174-387351.

Wijnproeverij Vini Sardi – Tussen 13.00 uur en 16.00 uur kunt u genieten van wijnen afkomstig van het Italiaanse eiland, Sardinië. Vini Sardi organiseert een wijnproeverij. U kunt de Italiaanse wijnen proeven voor één euro per proefglas. Voor twee euro kunt u genieten van een heel glas wijn. Uiteraard kan de wijn ook per fles of doos gekocht worden. Koopt u zes flessen of meer dan krijgt u één fles witte wijn "Vermentino di Sardegna" van het wijnhuis Antichi Poderi di Jerzu van Vini Sardi cadeau. Met uw wijninkopen steunt u de Stichting Vrienden van het Sint Lambertuskerkje omdat € 1,- per fles ten goede komt aan deze stichting!

Openingstijden - Het kerkje is op zaterdag 10 september geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Ook kunt u genieten van orgelmuziek. Er is de hele dag gelegenheid om even een kopje koffie of thee te drinken, verzorgd door de vrijwilligers van de kerk. Een welkome onderbreking van uw Monumententour door het mooie Westland. Neemt u deel aan de Rabobank Fietstocht dan voert uw route vanzelf ook naar dit mooie kerkje.

Enkele berichten in de media:

   
Enkele interne publicaties:  
Parochieblad Wij Samen juni 2008  
Parochieblad Wij Samen oktober 2008  
Persbericht Open Monumentendag 2008  

Renovatie Lambertuskerk nadert voltooiing

Op zaterdag 28 mei 2011 vieren de parochianen van de Lambertuskerk in Heenweg feest. De ingrijpende renovatie van de afgelopen jaren is dan voltooid. Daarmee is het kerkje dat sinds 2004 een Rijksmonument is, weer in volle glorie hersteld en bewaard voor de komende decennia. Een prachtig religieus, cultureel erfgoed, door anderen gekenmerkt als een “pareltje in het groen,” aldus Nic Sosef, voorzitter van de Stichting Vrienden van het Sint Lambertuskerkje, die zeer verheugd is over het resultaat van deze grote renovatie. Om dat te vieren is er op zaterdag 28 mei 2011 een receptie van 17.30 uur tot 19.00 uur in de tuin van het pittoreske kerkje aan de Maasdijk in Heenweg.

De Stichting Vrienden van het Sint Lambertuskerkje is in 2007 op initiatief van Marleen Reukema opgericht om onder andere de renovatie van het Rijksmonument Lambertuskerk door de R.K. Parochie H. Egbertus en H. Lambertus en het rijk waar mogelijk te ondersteunen. Daarvoor is door het bestuur - Nic Sosef, Jan van Heijningen, Marleen Reukema, Piet van der Haak, Ineke Weterings - en beschermheer jhr. mr. Frans van Rijckevorsel en toenmalig adviseur van de stichting pastoor Jan van Mastwijk een projectplan opgesteld, dat in de afgelopen vier jaar kon worden uitgevoerd dankzij de financiële steun en medewerking van fondsen, bedrijven en particulieren. Jan van Heijningen, penningmeester van de stichting, heeft zich in het bijzonder ingezet voor de fondsenwerving. Vooral dankzij de medewerking van de gemeente Westland en financiële bijdragen van Coöperatiefonds Rabobank Westland, Stichting tot beheer van de Loswal De Bonnen, Stichting VSB Fonds Westland en de Gravin van Bylandt Stichting konden de uitgewerkte plannen worden uitgevoerd. Daarnaast heeft de stichting donaties ontvangen van tientallen bedrijven en veel particulieren. “Onze erkentelijkheid daarvoor is zeer groot,” aldus Jan van Heijningen.

Foto: Gerard Vellekoop

Een belangrijke rol in de verwezenlijking van de plannen om het kerkje en de tuin in authentieke stijl terug te brengen hebben de vrijwilligers van de parochie op zich genomen. Veel voorbereidend werk, zoals het tijdelijk verwijderen van de kerkbanken of het uitvoeren van werkzaamheden in de tuin waarin het schelpen processiepad is hersteld, zijn door hen uitgevoerd. De Bouwcommissie onder leiding van de heren Sosef en Van der Haak hebben daar grote waardering voor. “Zonder de hulp van de vrijwilligers hadden wij deze klus niet kunnen klaren,” meent Sosef.

Beschermheer Frans van Rijckevorsel heeft zich zeer ingespannen om het bestuur te adviseren bij alle stijlvragen én de inrichting van de kerk, de tuin en de buitenruimte. In het afgelopen jaar heeft hij zich ingezet om in samenspraak met de gemeente de beplanting in de openbare ruimte rondom de Lambertuskerk harmonieus te laten aansluiten op het groen van het perceel van de Lambertuskerk. “Daarbij is afgezien van aanleg van een geasfalteerde weg en parkeerplaatsen. In plaats daarvan zijn er nu tot voorbij het kerkje oude waalklinkers gekomen en is tegen de damwand die het kerkje nu lijkt te omarmen een prachtige bedekkende Hedera beplanting aangebracht,” aldus Van Rijckevorsel.

Het is de bedoeling dat de stichting zich in de komende tijd ook inzet om kleinschalige, passende culturele bijeenkomsten in het kerkje te organiseren,” vertelt Ineke Weterings. De try-out heeft al plaatsgevonden op zaterdag 19 maart 2011 tijdens de NL-Doet dag. Het Vriendenkoor Lambertuskerk heeft die avond samen met zangers en acteurs van DARIO FO de mini-opera ‘De Bruiloft’ opgevoerd. Er waren die avond bijna 200 bezoekers, die enthousiast waren over dit initiatief van de stichting en dus zullen er in de toekomst zeker meer volgen.

Hoek van Holland / Heenweg 20 mei 2011